Tuesday, 25 December 2012

Keputusan....Its abt time 2 change....

Kadang kala kita cuba menafikan hakikat sebenarnya....kita kalau boleh tak nak fikir apa di depan kita ni adalah yg terjadi kerana kita ingin bersangka baik tapi bila dah lama2 benda ini berlarutan timbul pula rasa sakit hati kerana perkara baik yg kita cuba nak buat diperlekehkan....lebih2 lagi ini berlaku antara kita dengan yg terapat....hurmmmm....bukanlah kita cuba nak menafikan tetapi kita perlukan masa...susah sgt ker...cuba bagi peluang dan masa utk kita mengubahkan keadaan itu.  Janganlah terlalu mendesak agar keadaan itu berubah terlalu cpt kerana keputusan yang bakal dibuat adalah melibatkan antara mati dan hidup...hurmmmm....


Mungkin keputusan ini akan dibuat setelah selesai I buat fully scan details utk Adik Baby...In Sha Allah....I dah malas nak bergantung harap dengan org dah....Lagipun Si Bob pun dah lama mencabar I utk lebih berdikari...N its abt time...hurmmmm...berapa kali its time lar, Fara....wohoooo....


Kadang2 kita manusia ni mmg suka tidak yakin pada diri sendiri...terutama I yang selalu sgt cpt selesa dengan sesuatu keadaan itu....bila selalu sgt or dah lama dimua kan sesuatu, dah menjadi sebati mmg sukar utk berubah...but now its regarding my kids yg perlu I amik responsible tu...Ni kalau dah Adik Baby kuar nanti lagi lah bertambah responsibility....I bukan nyer kata membebankan but they r mine kids...so its my responsibility lar kan...


Hurmmm.....

Thursday, 20 December 2012

At age 36th...HB 2 me...


Cake yang disponsor atas collection team Admin...I luv uolls...



Me at 16 weeks 2 days....Tak sabarnya nak tunggu next mth...rindu sungguh ngan Adik Baby...



Happie Besday 2 me...I dah 36th uolls..heheheh...dah tue teman yek..Byk benda yg I tak achieve lagi kalau difikir2kan...But my main achievement adalah menjadi seorang Isteri n seorang Ibu...Itu adalah achievement yg paling berharga utk I...but my achievement dari segi seorang Anak still I tak dapat capai lagi adalah membahagiakan my parents...Byk benda yg I nak buat utk omak ayah I...salah satu nyer adalah menghantar diaorg ke umrah/haji...blum ada sumber kewangan yang mencukupi...itu yg paling I sesal hingga skrg....In sha Allah, Allah SWT akan makbulkan juga impian I ni...


No pressie ler tis year from Si Bob...sebab dia nak gi Jakarta next week...so byk benda nak guna duit...I pun tak kisah walaupun kisah jugak lah...cos apa yg dia janjikan terpaksa ditunda utk next mth....Takpelah lagipun baby baru pun perlu guna duit juga nanti...sian Adik Baby kalau kena pakai bj kakak or abg yg lama2....I nak everything new kali ni....takkisah....Si Bob pun dah janji...I tak nak lah dia pakai baju2 lama yg dah lusuh ke apa...heheheheh....

Maybe weolls kuar makan jer...I teringin nak gi SR actually...tetiba teringin .....tgklah kalau ada kesempatan tis weekend...anyway, 2 all my frens yg wish kat FB or by smses...tq so much...In sha allah...doa uolls akan dimakbulkan oleh Allah...Amin....

Wednesday, 19 December 2012

Syukur pada Mu....


Heheeheh...ada kesempatan ni so I buat lar sambungan dari cerita tadi yek...heehheeh....so I pun terkocoh kacah ler masuk toilet.....kononnyer nak gi berak lar....budak2 bertuah berdua tu dah tertidur kat dalam keta...barang2 belian pun I tak sempat nak angkat...nak berlakon biar sampai feel nyer...heheheeh...dah kata nak berak kan...So dalam toilet tu, I terketar2 lar membukak pregnancy test tu...I beli yg murah jer tau...yg RM9.90 tu punyer...I tau kalau ikutkan better tunggu 1st urine in the morning tu kan tapi dah jenis kelam kelibut buat gak lar...I pun apa lagi kencing lar....nafas tu berbunyi risau...heheheehe....tangan mengigil2...really...mcm lah baru nak pregnant padahal ini anak ke-3 kan...hehehehe...I pun amik ler pregnancy test tu n letak my urine....pelan2....satu line...then slowly the 2nd line appeared...


N its so clear.....Tangan mengigil lagi ni...suara kecik nak menangis dah mula nak kuar....mata dah berair, uolls....I pun kuar...then tiba2 baru teringat...heheheeh...angkat lar suar tu dulu...takkan ko nak kuar berbolen lak...hheheheeheh....over excited katanyer....I menjengah kat luar, I tgk Si Bob tgh siram pokok dpn umah I....I sentuh belakang dia..."Ha, kenapa?"  "Bie, it is true ada 2 line?" Dia tgk I...Muka dia mmg selamba giller lar...takder muka terkejut lgsg...Huhhhh...tension jer I....."U ni mcm tak suka jer?" "Yang, I suka lar...Anak I kan....apa lah u...Kita kena simpan duit ni...jgn sopink jer!" Cis, hampeh punyer statement, Si Bob ni tau...Geram I...."Yang, tlg lar angkat barang2 ni" "Sorry....I tak leh angkat benda berat2...I pregnant kan anak u ni" Selamba jer I masuk....huhhhh....

Masa ni alahan apa pun takder tau....then I decide utk gi check ngan Doc Adlan, my uncle....gynae Kyra n Mikhail Dickson...malas nak tukar2 gynae dah...lagipun my uncle jer tau condition I mcmana kan....So the next day, I pun pergi itupun setelah dipaksa oleh my best buddy, Watie....dia mmg suka menakut2kan I...so I pun decide lah pergi juga cos Si Bob ada plan nak balik rumah parents dia di Kluang...Tis is my 1st time gi check by myself...Si Bob tak dapat teman....heheheeheh....My uncle dah tunggu I di KPJ, klinik dia lah...then I dicheck oleh Pak Lan...he smiles....ada baby...cleared....dalam 5 - 6 weeks lebih kurang....then mcm biasa lah...dgr dia bebel2...itu ini....then dpt lah ubat segala kan...Im happy sgt2 cos I tak sangka I can be pregnant again...Bukan senang utk I yg mmg liat kan...Its a blessed 2 me...Alhamdullilah sgt2...I dah berangan2 akan wajah baby ni...


Alhamdullilah...Owh yer, my alahan bermula dari 8 weeks pregnancy....teruk sgt kali ni cos I tak nak admit...Ya Allah, teruk betul I....I siap tidur ngan tong sampah kecil di tepi katil I....Subhanallah...ada certain time, I rasa mcm nak putus asa...lepas I sedar seketika...menangis2 I...Ya Allah, kenapa lah I terpikir sebegitu....Allah sayang kan I sgt2...itu yg dikurniakan my 3rd precious...I mengucap pjg...I baca ayat kursi byk2....I mohon pada Allah, kurangkan lah bebanan morning sickness I ni...Alhamdullilah...dalam masa 12weeks, morning sickness semakin ilang...Ya Allah, betapa tinggi nya kasih sayang Mu pada hamba mu ini, Ya Allah.....Aku mengucap syukur....tapi teruk juga berat I turun....until now...dah 16 weeks, berat I turun lagi 2kg...I tak kisah...asalkan baby in the correct growth...Itu shj yg penting utk I!!!

Subhanallah..aku bersyukur!!!

Monday, 10 December 2012

My 4th pregnancy....




Ini pics I pagi tadi....nampak kali ni mcm perut I tak berapa besar sgt kalau compare ngan time Mikhail Dickson....heheheeh...tapi harap2 nyer biarlah chubby mcm kakak n abang nyer....sebab kali ni mmg I tak nak admit hosp lgsg....so mengagau jugak lah tak makan n minum ......

Pregnancy kali ni mmg mencabar sikit....Ni nak citer sikit mcmana mula2 I disahkan pregnant...Seperti biasa, I mmg fully breastfeed....I mmg suka menyusu anak2 I walaupun penat sikit tapi I tak lah buat stok mcm kebanyakkan ibu2 yg fully breastfeed....itupun I buat stok utk malam n pagi seterusnya....cos Ipoh ni kan dekat so kalau over sikit susu tu, I terus balik ke umah makcik I untuk menyusu Mikhail Dickson....everytime I menyusu anak2 secara fully semestinya period tidak akan datang lebih kurang 2 tahun 3 bulan...mmg tepat cos I mmg tandakan di calendar utk rujukan....sama jer ngan keadaan time Kyra.....So time Mikhail ni, I tidak datang period selama 2 tahun 2 bulan...then period I datang dalam bulan Mac tapi dalam kuantiti yang sikit....then bulan April, tidak datang semula, begitu juga Mei then bulan Jun sekali lagi datang then tak datang hingga bulan Julai, datang sekali n begitu juga bulan Ogos pada 28hb....I kecewa juga cos susah lah kalau mcm ni nak melekat...plus berat badan I mencapai hingga 83kg....lagi lah teruk kan...I cuba utk menguruskan badan tapi still tak berjaya....then I dah mencuba bermacam2 produk then salah seorang kawan I mengajar cara mengira hari subur dengan betul...I ni ting tong sikit...heheheeh....

I mula mengira hari subur selepas period pada bulan Ogos dan seingat I masa tu I tak dapat nak bersama sgt dengan Si Bob cos dia selalu tiada di rumah, dia berkursus then sumtimes dia ditugaskan pada shift malam....sekali lagi I rasa mcm down sgt cos I betul2 nak anak...sudah tiba masa nya memandangkan umur I semakin meningkat....bukan itu shj, tapi sudah tiba masanya....So I memulakan projek I... wohoooo.... then the next mth tu I lewat semula period....I rasa mcm tak sedap ati...ini mesti dah mula sekali lagi ...... mmg takde perasaan pregnant lar I ni....hurmmmm...lewat sehari, 2 hari, 3 hari, 4 hari, 5 hari, 6 hari, 7 hari dan 8 hari...I mula rasa mcm ragu2 jer....hurmmmm...buat jerlah pregnancy test....paling teruk pun I meraung!!! 


Then pada hari yg ke-9 dalam bulan Nov, I dan Si Bob gi Mydin nak gi beli barang2 , I mintak permission Si Bob nak gi Guardian jap...dia kata buat apa...I kata nak gi beli syampoo...I segan sebenarnya cos Si Bob suh I jgn kelam kabut...buat relax jer...ada rezeki adalah...kalau takder nak buat apa....Si Bob tu I rasa mcm tak serius jer nak tambah anak...geram pun ada I....dia tu kalau boleh nak dua org anak jer...menyampah I!!! Then I gi beli......dalam perjalanan rumah, ni time malam tau...I buat2 ler kata I sakit perut nak berak...cpt lah drive...I gesa Si Bob...heheeheh...Excited sebenarnya....


Sambung kendian yek...I dahaga ler pulak...Nanti I sambung yek...

Sunday, 9 December 2012

Kesabaran yang menipis.... :)

Last week, Si Bob takder di rumah, berkursus...so I n anak2 dihantar ke rumah Omak n Ayah lah...Ya Allah, penatnya lah menghandle budak2 bertuah berdua di rumah atok n nenek diaorg....ntah berapa kali set I terpaksa put a hand on them....cubit jer...tapi geram nyer I....diaorg turun naik turun naik tangga...rumah Omak mmg quite kecik kalau dicompare kan ngan umah I so diaorg mcm rungsing cos theres nothing much space 2 melasak kan....hurmmm...then I pun terpaksa lepak kat bawah cos bilik dah full kat atas....so kepala pun semakin pusing lah ngan budak2 ni bising....so I decide I rasa susah mcmana pun I, penat mcmana pun I, I rela duk kat umah sendiri...at least, kalau I nak tidur ker aper, I leh tenangkan diri kat bilik..diaorg leh duk bawah tgk tv ker...layan Ipad ker kan....lagipun I ni sejak preggie ni mmg over sentap sikit....Ayah I kasar sikit ngan anak2 I pun I terasa....hehehehe...I rasa mcm diaorg tak suka je Kyra....Kyra ni kan jenis straight 4ward kalau bercakap nyer...I tak tau lah mcmana nak control mulut Kyra ni....hurmmmm...dia mmg jenis suka ckp apa yg dia  tgk...so susah nak control....mcm dia express apa yg dia rasa....

I tak kecil hati pun ngan omak ayah cos I tau apa yg diaorg tegur adalah benda yg betul....Anak2 I ni kekadang melasak sampai ke tahap di luar kotak fikiran diaorg...heheheh....Org2 tua ni jenis suka risau yg tak tentu pasal pun...heheheheeh....cucu kan siapa tak sayang...I ni yg jenis tersentap sikit mungkin hormon preggie ni...Kena tahan ni...tak baik berprasangka buruk ngan ibu bapa sendiri...Berdosa.....


Ya Allah, Ya Tuhanku, Permudahkan lah urusan ku menjaga amanah2 Mu ini dengan kesabaran dan kasih sayang....Kuatkanlah kesabaran ku...Aku benar2 memohon pada -Mu.....

Nur Kyra Aleya n Mikhail Dickson, mommy sayang sgt2 pada kamu berdua!!